Johanna Engelina

Door de volumineuze afmetingen van het schip kon het interieur ruim opgezet worden en heeft u veel bewegingsvrijheid aan dek. Bijkomend voordeel is dat het schip zeer stabiel in het water ligt waardoor zeeziekte zelden voorkomt. (zie hoofdstukje wat te doen tegen).

Wij zeilen u op een sportieve comfortabele wijze de dag door. Onder deskundige begeleiding wordt u een met een brok Hollandse historie. U wordt in staat gesteld te ervaren dat een 240 ton zware boot van ca 40 meter lengte alleen door de wind wordt voortbewogen. U beleeft wat het is om gigantische zeilen te hijsen aan te trekken. U merkt wat voor een plezier u beleeft om dat met zijn allen te doen. En u leert schipperslatijn en stoere zeeverhalen aan te horen en te vertellen.


Sinds 1999 is Laurens Sinaasappel eigenaar en schipper van dit zeilschip. Laurens vaart al sinds 1991 als schipper. Gedurende de afgelopen 30 jaar voer hij op veel verschillende schepen in uiteenlopende gebieden. Als maat begon hij in 1988 op het IJsselmeer op de Zorg met Vlijt. In 1993 en 1994 voer hij in Griekenland op de Lady Penelope. In de winters van ’95 en ‘96 maakte hij een tocht langs de kust van Zuid-Amerika naar de Zuidpool. En sinds 1999 dus als eigenaar/schipper van de Johanna Engelina. Hij verteld graag over het schip en zijn avonturen.


Hoewel de Johanna Engelina een historisch verantwoord schip is, zijn we op bepaalde punten wel met onze tijd meegegaan.
Zo hoef je niet meer van ijzer te zijn. Zijn er 32 aangename kooien (scheepstaal voor bedden) verdeeld over 10 hutten ingebouwd. Elke hut is voorzien van een wasbak met warm en koud stromend water. En bestaat het sanitair uit 4 douches 3 toiletten een wastafel in elke hut. Tot slot beschikt schip goed geoutilleerde keuken met veel koelruimte opslag.

Alle hutten zijn voorzien van vensters (patrijspoorten of luiken), ventilatie en voldoende opbergruimte voor de bagage (hang- ligkasten). Verder heeft elke hut zijn eigen regelbare CV-radiator en wasbak met warm en koud stromend water. Alle ruimtes in het schip zijn afsluitbaar.


Shipping type: Tweemastklipper

Homeport: Enkhuizen (NL)

Date built: 1897

Restored:

Capacity: 33 personen

Length: 39,10 m

Beam: 7,50 m

Draught: 1,50 m

Sail:

Height of mast:

Engine capacity: 305 pk

Displacement: 208 ton